logo

Міська комунальна лікарня №3

м. Тернопіль

Реєстратура:
+38 (0352) 53-69-71
Адреса:
м.Тернопіль, вул. Волинська, 40

Отруєння грибами

Кожен рік на теріторіі нашої  країни реєструються випадки гострих отруєнь грибами,причому найчастіше в серпні-вересні.В цьому році від отруєння грибами постраждало понад 200 людей,серед постраждалих зареєстровано 43 дитини  5 з яких померли.

За показниками важкості перебігу та кількісті фатальних наслідків,отруєння грибами  впевнено посідають перше місце серед усіх небактеріальних харчових отруєнь. Основна причина отруєнь – необізнаність населення щодо їстівних та неїстівних грибів.З декількох сотен різновидів грибів,які ростуть на території Украіни,лише декілька отруйні постійно,деякі – тільки при певних умовах (пора року,вживання в сирому вигляді або з алкоголем).Але тяжкі та навіть смертельні інтоксикаціі пов"язані з вживанням грибів – далеко не екзотика .Необхідно зауважити,що їстивні гриби в умовах поганої екологіі можуть набувати токсичних властивостей – поблизу промислових зон,хімічних комбінатів,автомобільних трас,при викидах токсичних речовин та радіонуклідів в атмосферу,річки,водоймища.В змінених умовах гриби накопичують в дуже високих концентраціях ртуть,свинець,кадмій.За зовнішнім виглядом отруйні гриби найчастіше приймають за зелену сироїжку,печориці,їстивний гриб-парасольку.Найбільше поширена помилка – замість зеленої сироїжки  збирають зеленувату або бліду поганку.

 При вживанні грибів  може виникнути декілька принципово різних патологічних станів:

  1. отруєння високотоксичними (смертельними) грибами - бліда поганка Amanita
    phalloides, та деякими видами аманітальних мухоморів;
  2. отруєння умовно  їстівними  грибами,  що  не  пройшли  достатньої  кулінарної
    обробки, та зберегли токсини;
  3. отруєння грибами, які ростуть в місцях, забруднених різноманітними токсинами і, в
    силу високої адсорбційної активності, їх накопичують;
  4. харчові токсикоінфекції, які розвиваються внаслідок вживання грибів, інфікованих
    патогенною мікрофлорою, особливо виділяються випадки ботулізму;
  5. загострення хронічних хвороб органів травлення (гастрит, панкреатит, холангіт,
    гепатит, коліт та виразкова хвороба).

Найбільш небезпечні отруєння грибами, що віднесені до першої групи. Аманітальні гриби містять в собі групи токсинів:

фаллотоксини (фаллоїдин та ін.), аматоксини (аманітини та ін.). Гриби типу Amanita, особливо бліда поганка містить 0,1-1 мг фаллоїдину, 0,08 мг а-аманітину, 0,05 мг р-аманітину на 1г сирої ваги. Летальна доза аманітину складає 0,1 мг на кг ваги тіла.

Слід особливо зауважити,що десять з одинадцяти токсинів блідої поганки є термостабільними,тобто не руйнуються при термічній обробці.

Особливість отруєння аманітальними грибами та, що від моменту їх вживання до виникнення перших симптомів отруєння проходить значний латентний період - від 6 до 12 годин, під час якого потерпші, як правило, не мають ніяких скарг. Гострий період захворювання протікає у дві стадії. Перша, токсигенна, розпочинається з явищ гастроентероколіту, що проявляється болями в животі, блювотою та проносом. Друга стадія, соматогенна, може починатись після 1-2 денного періоду відносного благополуччя, коли явища гастроентероколіту стихають. При важких отруєннях друга стадія розпочинається без світлого проміжку, проявляються клініко-лабораторні ознаки ураження печінки, нирок,центральної нервової системи. Підвищуються рівень білірубіну, активність амінотрансфераз. В тяжких випадках розвивається печінкова кома, можлива поліорганна недостатність, розвивається геморагічний синдром.

Якщо допомога не надається на протязі 1-2 доби то вірогідність фатальних наслідків дуже зростає.Тому можна порадити : якщо після вживання грибів виникли явища гастроентероколіту – негайно звертайтесь по медичну допомогу.

Не збирайте грибів,яких Ви не знаєте.При найменших сумнівах краще залиште гриб в лісі,яким би привабливим він не був.Не чіпайте гриби,які ростуть в лісосмугах вздовж автотрас та біля промислових об'єктів.Дуже тяжкою,часом, буває розплата за необачнічність.Не давайте їсти гриби дітям.Не зважаючи на те ,що гриби  вважаються цінним харчовим продуктом,до їх складу входить висока кількість клітковини та хітину,які погано перетравлюються.Таким чином,плодові тіла грибів,втому числі і їстівних,відносять до продуктів,що погано засвоюються і рекомендуються до вживання дорослим у яких немає проблем з системою травлення.

Завершуючи,хочеться побажати :бережіть себе, шановні Земляки.

 

Завідувач відділенням

інтенсивної терапіі та анестезіологіі

Лісняк Д.К.

Читайте також

Кабінет пацієнта
Будь-ласка авторизуйтесь або зареєструйтесь